Fil d’Ariane; escola inclusiva d’educació viva

Fil d’Ariane; escola inclusiva d’educació viva 2018-12-11T10:49:47+00:00

Què és Fil d’Ariane?

Canviem el paradigma de l’educació inclusiva, creant un nou model educatiu, una escola on convisquin tot tipus d’infants, amb diversitat funcional i neurotípics, on la diversitat sigui una font de riquesa i d’aprenentatge, i el model referent siguin nenes i nens creixent acompanyats per una educació viva i respectuosa.

Això ho aconseguim a través de les següents activitats:

 Escola inclusiva d’infantil i primària

Adreçada a infants de 3 a 12 anys amb  i sense diversitat funcional. Un espai educatiu en horari escolar  on un equip de professionals qualificats (logopedes, mestres, físios i terapeutes) atenem, de forma integral, cadascuna de les necessitats educatives, cognitives i emocionals dels infants I les famílies, facilitant les eines i el suport que cadascú necessita.

Fil d’Ariane és una relació educativa entre famílies, infants i professionals, basada en el respecte i l’acceptació per la persona i les seves necessitats, entenent l’educació com un compromís per entendre i ajudar a l’infant a desenvolupar-se en totes les seves dimensions.

Ho fem en el marc d’una educació viva, acompanyant des del respecte als ritmes individuals de cada infant, a través de l’aprenentatge vivencial i vinculat a l´emoció, partint dels centres d’interès, de tota experiència que estigui motivada intrínsecament, i proposant activitats que englobin les dimensions psicomotrius, cognitives, emocionals i socials.

Tallers de  famílies

La criança és un camí ple de dubtes i incerteses, això es multiplica quan tenim un fill o filla amb necessitats educatives especials. Partint de la creença de què la família és el nucli més important del ben estar infantil i juvenil, oferim un espai on atendre les necessitats que sorgeixin per part de les famílies, creant tallers mensuals per a mares i pares, avis/es i germans/es. Oferint un espai d’escolta, de treball personal i grupal, on les famílies se sentin acompanyades en el camí de la criança i educació de les seves filles i fills.

Jornades de sensibilització

Treballem per una educació viva, integral i inclusiva, per això, oferim a les escoles, associacions, AFAs etc. unes jornades de sensibilització a la diversitat funcional, on a través de dinàmiques interactives, els infants, mestres, etc. puguin resoldre dubtes i entendre la inclusió i la diversitat des d’una nova mirada, basada en l’amor i el respecte a les necessitats de cada persona.

Aules  d’autonomia

Adreçat a persones d’entre 10 i 18 anys amb diversitat funcional o necessitats educatives especials, i les seves famílies.

L’autonomia és el camí per tenir una bona imatge de mi mateixa, per sentir-me capaç, valida i tenir una bona autoestima… En aquest programa treballarem tots els aspectes de l’autonomia en la vida diària, oferint eines i creant noves estructures que facin dels/ les participants unes persones autònomes que puguin assolir diferents “problemes” o situacions que sorgeixen en el dia a dia.

 Centre de recursos educatius. Formacions

Oferim formacions a equips educatius i professionals, que volen fer aquest canvi de paradigma cap a l’inclusió i cap a l’educació viva.

Perquè vàreu decidir ser cooperativa?

Volem formar part de la xarxa d’economia social i solidària, ja que es el que vibra amb les nostres inquietuts personals i la nostre filosofía d’empresa.

Els servèis que contractem seràn amb empreses d’ESS, perque es la nostra aportació a la tranformació social que desitjem.

Farem aliances i crearem sinèrgies amb entitats de l’ESS per tal de contribuir en lo possible al mercat social català.

Quins són els valors de la vostra cooperativa?

Les decisions es prenen de manera asambleària, a  Fil d’Ariane, volem que l’equip promotor pugui:

  • Comunicar la visió del projecte: tenint una perspectiva general, orientant-se cap al futur, sent visionaris i tenint un pensament estratègic.
  • Créixer: Tenint esperit emprenedor i invertint en la construcció de capacitats
  • Innovar: Buscant nous camins, idees i maneres de fer.

Donarem poder als-les col·laboradors-es, confiant i delegant, permitent que les persones de l’equip educatiu prenguin la iniciativa en les decisions del dia a dia.

Farem participar a tos-es els-les agents de Fil d’Ariane (famílies, docents i infants) mostrant interès per les seves opinions; ajudant-nos de tècniques d’intel·ligència emocional i escolta activa.

Fil d’Ariane és un projecte amb perspectiva de gènere, on es respecta la diversitat de gènere i on treballem per la igualtat de drets de totes les persones que conformen el projecte, infants, famílies i equip educatiu.

A Fil d’Ariane creiem en la perspectiva de gènere integrada en el dia a  dia: visibilitzant, delimitant i acompanyant els masclismes i les violències també de gènere (visibles i invisibles) a més a més de posar-hi límits davant d’aquestes, sense posar-hi pes ni càrrega afegida (cosa d’adultes-ts). Així com veiem fonamental el cuidar i el preservar aquesta part néta i intacta dels infants i que puguin explorar lliurement les seves vivències al voltant del gènere (com que un nen es posi un vestit i sabates de taló) limitant els condicionants socials i culturals que puguin emergir en cada moment i situació entre ells-es.

Per això, les persones de l’equip pedagògic a Fil d’Ariane ens comprometem a fer un treball conscient i continuat sobre nosaltres mateixes i el gènere i la nostra mirada cap aquest.

 Quin és el somni de la vostra cooperativa?

El nostre somni és arribar a ser un referent en l’àmbit de la inclusió i innovació pedagògica a Catalunya.
Ser un referent d’empresa social i solidària i contribuir a la transformació social i feminista, on l’equitat, l’honestedat i les persones estan al centre.

Fil d’Ariane treballa per la inclusió educativa d’infants  i joves amb diversitat funcional i sense, i les seves famílies, fent un canvi de mirada cap a l’educació viva.

Mataró, Maresme, Catalunya

Sector: Educació

Nº de sòcies: 2

Data constitució: Setembre 2018

Pàgina web Fil d’Ariane
Facebook Fil d’Ariane