Les conclusions del taller “Coo-pera, coo-pera!” de l’Economia Social i Solidària del Maresme

La necessitat de democratitzar la política econòmica amb espais comuns i la importància de la intercooperació pel desenvolupament econòmic, són dues conclusions de la jornada “Coo-pera, coo-pera!” celebrada el passat dissabte 19 de Maig al Casal Popular Atzari.

Des de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme posem en valor la intercooperació com a mecanisme de relació entre organitzacions, en oposició a la tendència a competir i buscar l’interès propi, per tal d’obrir oportunitats de generació d’ingressos, fer viables els projectes socioempresarials i generar connexions i intercanvis entre les iniciatives participants.

Es per això, que el passat dissabte 19 de maig al Casal Popular Atzari de Vilassar de Mar, de la mà de Xarxa d’Economia Solidària (XES) de Mataró. Així doncs, es va generar una dinàmica per afavorir la cooperació sectorial i intersectorial de les iniciatives assistents. La jornada va comptar amb una xerrada sobre els ecosistemes cooperatius locals existents, de la mà d’Ivan Miró, autor del Llibre “Ciutats Cooperatives. Esbossos d’una altra economia urbana”. Algunes de les principals conclusions de la jornada varen ser que:

  • Els sistemes de desenvolupament econòmic haurien de mantenir els efectes positius que generen a nivell local, a la vegada que satisfan totes les necessitats.
  • Cal democratitzar la política econòmica amb espais amb presència de l’administració, el cooperativisme i la ciutadania.
  • La pràctica de la intercooperació – la cooperació entre cooperatives – té una gran importància tant pel desenvolupament de la dimensió econòmica de les cooperatives, com per les seves capacitats de transformació sociopolítica de l’entorn.

L’Ateneu Cooperatiu del Maresme és una iniciativa promoguda pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i impulsada a partir de l’aliança de diversos actors públics i privats de l’economia social de la comarca, amb l’objectiu de donar a conèixer i impulsar l’economia social, el tercer sector i les cooperatives, un model d’economia transformadora que dóna resposta a la necessitat del territori, genera riquesa i ocupació estable i de qualitat.