El nostre ateneu

El nostre ateneu 2018-12-05T11:51:13+00:00

Coop Maresme té per objectiu d’esdevenir un pol cooperatiu generador d’espais de trobada, d’atenció, difusió, creació i enfortiment de l’economia cooperativa, social i solidària al Maresme. Per tant, facilitar i visibilitzar tots els recursos de l’economia social i cooperativa de la comarca, i oferir un ampli ventall de serveis integrals de qualitat, com la formació, la difusió o l’assessorament, amb el màxim rigor i professionalitat.

Concebem la nostra proposta d’Ateneu com a resultat de la suma i participació activa d’actors de l’economia social i cooperativa, que configuren un projecte de gestió mancomunada. La nostra proposta d’Ateneu concep la participació i implicació de tota la comarca. per això es compta amb el suport i col·laboració de diversos agents de la comarca: des d’administració local i comarcal, entitats de l’ESS així com les entitats de referència.

Amb aquesta proposta de participació volem donar un major impuls a l’economia social com a model empresarial estratègic i transformador de les realitats socials i econòmiques del Maresme. En les edicions anteriors s’han posat els fonaments del que ha de ser un projecte troncal en la promoció del cooperativisme i la creació de llocs d’ocupació en la nostra comarca.

Objectius generals

  • Promoure la participació activa dels diferents actors de l’economia social del Maresme en l’articulació de l’Ateneu.
  • Impulsar l’economia social i solidària i el cooperativisme com a model empresarial transformador per a la realitat del Maresme.
  • Crear espais de trobada de l’economia social per promoure la intercooperació a nivell territorial i/o sectorial, reforçant les xarxes existents.
  • Fer difusió i reconeixement de la realitat de l’ESS al territori.
  • Col·laborar amb les Administracions públiques locals per la transversalització a tots els departaments la promoció de l’ESS.
  • Desenvolupar accions de sensibilització i promoció de l’economia social i solidària i el cooperativisme arreu de la comarca de forma descentralitzada.
  • Coordinació amb els projectes singulars que impacten a la comarca.
  • Reconeixement i difusió de la memòria cooperativa.
  • Identificació de sectors econòmics estratègics i facilitació de l’elaboració de propostes.

Pla de treball

El projecte contempla les accions requerides i altres per donar compliment a la totalitat dels eixos d’actuació previstos:

EIX A: Diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa del territori

EIX B: Accions de suport a la creació i desenvolupament de cooperatives i SAL i la inserció laboral en empreses de l’economia social i cooperativa

ElX C:Promoció de la fórmula cooperativa i SAL dirigida a les associacions ai altres empreses

EIX D: Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals per a la continuïtat d’empreses i/o entitats properes al tancament d’activitat.

EIX E: Món Educatiu: Actuacions per conèixer i aprendre els models d’empresa cooperativa i la creació de cooperatives d’alumnes destinada a joves estudiants i professorat d’ESO, batxillerat i cicles formatius de formació professional de grau mitjà i superior.

EIX F: Facilitar eines, recursos i suport necessari per a la creació i transformació en cooperatives i societats laborals destinat a prescriptors i professionals de l’àmbit de les assessories i gestories.

Entitats impulsores

FUNDACIÓ UNIÓ DE COOPERADORS

Entitat privada participada per l’Ajuntament de Mataró i la Unió de Cooperadors de Mataró, que té per objecte la defensa i promoció de l’economia social en l’àmbit local de la ciutat de Mataró, català i a nivell internacional, mitjançant la realització d’actuacions de formació, informació, assessorament i estudi.

A partir de la memòria històrica, la Fundació esdevé una eina de futur, per treballar al costat de les cooperatives i les entitats d’economia social de la ciutat, i també per aportar un nou nòdul solidari en la xarxa d’economia social catalana.

Una de les línies de treball que porta a terme la Fundació per a la consecució d’aquests fins és el Foment de l’economia social: recolzament, assessorament i formació a les empreses i entitats d’economia social. A la darrera edició de l’Ateneu la Fundació ha assumit la sol·licitud i coordinació del projecte, assumint un gran volum d’activitats de tots els eixos d’actuació.

ASSOCIACIÓ PER LA PROMOCIÓ DE L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA AL MARESME

Som la secció territorial al Maresme de la Xarxa d’Economia Social i Solidària, entitat d’àmbit nacional que treballa per difondre els valors de l’Economia Social i Solidària, a l’igual que consolidar un Mercat Social Català. La secció local del Maresme la formen una representació de cooperatives i entitats referents de l’ESS al territori.

Tot i ser una entitat de nova constitució (2016)ha participat a les dues edicions d’Ateneus Cooperatius del Maresme.

-MESS de l’Economia Social i Solidària: Creant un cicle de visibilització i sensibilització de l’ESS. L’acte estrella va ser la Fira d’entitats.

En aquest cicle es va crear MarESSme, un diari de rotativa amb articles i informació sobre l’ESS.

-Diagnosi de l’ESS: Elaborant dues diagnosis sobre l’Estat de les entitats d’ESS al territori. Enguany ens hem valgut de les eines de la XES, el Balanç Social i Pam a Pam. Dels resultats obtinguts, hem elaborat catàleg de detecció de 30 bones pràctiques.

-Ruta d’ESS a Mataró, una proposta vivencial per alumnat de secundària i FP, per conèixer de primera mà les iniciatives.

-Comunicació i difusió de l’ESS: Elaborant una proposta d’Exposició per difondre la proposta.

FACTO ASSESSORS

Cooperativa de treball associat especialitzada en serveis de gestoria/assessoria, consultoria i formació a empreses cooperatives i organitzacions de l’economia social i solidària (ESS). Treballem des de la proximitat, la qualitat i la responsabilitat perquè les entitats puguin assolir els seus objectius. Volem impulsar les iniciatives de l’ESS, sigui acompanyant els projectes en els estadis inicials, sigui en els processos de creixement i consolidació.

Durant el 2017 hem acompanyat a més de 50 projectes de l’ESS.

Disposem d’un catàleg propi de formació que té com a objectiu donar resposta a les necessitats d’emprenedores i iniciatives de l’ESS, així com a entitats i empreses socials que vulguin aprofundir en aspectes de la gestió. Oferim diferents mòduls que engloben accions formatives que adaptem a les característiques i necessitats de les assistents. Treballem la formació a partir d’una metodologia activa amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament de les competències vinculades tant a l’emprenedoria, com a l’impuls, la gestió i la millora d’iniciatives d’ESS.

Facto ha assumit els acompanyaments i la formació tècnica a l’Ateneu Cooperatiu del Maresme el 2017 i el 2018.

L’ESBERLA

Les principals accions que hem dut a terme en els darrers anys pel que a fa a  l’acompanyament i el foment del cooperativisme han estat: Tallers vivencials d’economia social i cooperativisme dins les aules de formació professional del Maresme, per l’Ateneu cooperatiu del Maresme 2017. L’Esberla juntament amb la Federació de cooperatives d’ensenyament i Hobest SCCL hem impulsat les primeres proves pilot de les Cooperatives de joves a Barcelona i Sabadell, un projecte originari del Quebec. Les Cooperatives de Joves son un projecte formatiu d’apoderament juvenil a partir de la creació d’una cooperativa autogestionada per les pròpies joves. És una experiència d’emprenedoria cooperativa que permet als i les joves viure l’experiència d’aprendre a gestionar una empresa cooperativa, desenvolupar la seva autonomia, iniciar-se en la gestió empresarial cooperativa, preparar-se pel món laboral i desenvolupar-se professionalment.

El 2018 hem liderat l’eix d’educació de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme duent a terme les següent accions: Detecció de necessitats formatives del professorat d’ESO, batxillerat i FP, 20 hores de formació homologada al professorat per treballar economia social i solidària fins les aules, elaboració d’una “Guia didàctica de l’economia solidària i el cooperativisme per al professorat”.

MUSICOP

Cooperativa de músics i educadores que gestionem Escoles Municipals de Música, desenvolupem projectes de música i comunitat , oferim assessorament de projectes i formació en el món educatiu i creem produccions artístiques. La nostra missió és crear, desenvolupar i gestionar projectes educatius, socials i culturals en l’àmbit musical que contribueixin al desenvolupament cultural i artístic comunitari. La creativitat, el treball en equip, el desenvolupament personal i organitzacional i l’emprenedoria són alguns dels valors que defineixen el nostre equip, que compta, a més, amb una àmplia experiència en formació docent, gestió, implementació i acompanyament de projectes. Treballem amb organitzacions del món educatiu a partir de propostes de formació i acompanyament i creixement personal i organitzacional per escoles, professorat, equips docents i equips directius dels centres.

Dissenyem i oferim propostes formatives perquè les organitzacions tinguin els recursos necessaris per reconèixer i optimitzar tot el seu potencial. Musicop ha col·laborat al llarg del 2018 amb diverses activitats de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme: donant a conèixer el funcionament cooperatiu en diverses activitats de sensibilització.

CLACK AUDIOVISUAL

Clack Audiovisual, SCCL és una empresa cooperativa de treball sorgida de Clack Produccions Culturals. La seva prioritat és la producció de documentals de televisió en el camp de les ciències socials. En els últims anys ha produït documentals diversos, així com el projecte escènic documental Peiró 42, estrenat a Mataró l’octubre de 2017 i a Argentona i Barcelona l’octubre de 2018.

També relligat amb l’àmbit del documental, Clack organitza actualment al Cafè de Mar de Mataró -on té la seu dins el viver d’empreses d’economia social- el cicle ‘El Documental del Mes’, impulsat per DocsBarcelonadelMes, on cada segon dimecres de mes es projecta un llargmetratge documental de temàtica social, després del qual es du a terme una taula rodona relacionada amb el tema de la pel·lícula. Clack treballa estretament amb altres cooperatives del territori, institucions locals com Tecnocampus Mataró-Maresme, els Ajuntaments de Mataró i Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya o empreses d’àmbit nacional com Enderrock, Planeta, Angel Editorial i El Periódico de Catalunya així com multitud d’iniciatives culturals com el festival Poesia i +, el Mataró, Cruïlla de Cultures o ‘Associació Catalana de Premsa Gratuïta. Al llarg del 2018 Clack ha desenvolupat accions de comunicació de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme en el marc de la XES Mataró.

Entitats col·laboradores

A més, conjuntament amb un seguit d’entitats col·laboradores desenvoluparem un conveni de col·laboració estable amb cadascuna d’elles d’acord a les necessitats detectades, que inclogui alguna de les activitats dels seus àmbits d’actuació: difusió i visualització de l’Economia social i Solidària (ESS), mapa de l’ESS, acompanyament en la constitució, consolidació i transformació a cooperativa, tallers i formacions per al foment de l’ESS a diferents col·lectius i activitats per al món educatiu. El seu espai de participació i vinculació serà la taula territorial i el desenvolupament d’accions concretes.

ADMINISTRACIÓ LOCAL

Ajuntament d’Arenys de Mar, Ajuntament d’Arenys de Munt, Ajuntament d’Argentona, Ajuntament de Cabrils, Ajuntament del Masnou, Ajuntament de Mataró, Ajuntament de Montgat, Ajuntament de Palafolls, Ajuntament de Pineda de Mar, Ajuntament de Premià de Mar, Ajuntament de Premià de Dalt, Ajuntament de Santa Susanna, Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, Ajuntament de Sant Pol de Mar i Ajuntament de Tordera.

ADMINISTRACIÓ COMARCAL

Consell Comarcal del Maresme.

ENTITATS ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA

Coop de Pedal SCCL, Make It! SCCL i la Unió de Cooperadors de Mataró.

ENTITATS REPRESENTATIVES

Moviment Educatiu del Maresme (MEM) i Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

CENTRES DEL CONEIXEMENT

Càtedra d’Economia Social del TecnoCampus Mataró – Maresme.