Folk You; cooperativa treball Ebri Knight

Folk You; cooperativa treball Ebri Knight 2018-12-11T10:49:21+00:00

Què és Folk You (Ebri Knight)?

Ebri Knight és un projecte musical nascut al Maresme amb 15 anys de trajectòria que actualment treballa en l’àmbit estatal i internacional. És un projecte que reivindica la música popular i el seu paper transformador per aconseguir un canvi en la societat. És un col·lectiu compromès que, a més a més, treballa per dignificar la feina artística i denunciar les dinàmiques negatives que es generen dins el món de la música, com el masclisme, la corrupció, l’explotació laboral i la forta presència de les drogues.

Com a projecte integral compta amb diferents vessants que van des del camp audiovisual, musical, material tèxtil i, l’última aventura, una cervesa artesana pròpia. Aquest any la banda també està treballant en l’embrió d’un futur espectacle destinat al món educatiu i relacionat amb la memòria història.

La idea sobre la qual es constitueix tant la cooperativa com el grup de música és la de crear i difondre una forma alternativa de fer les coses, fugint dels mals costums enquistats i cercant noves vies tant per la difusió musical com de les nostres idees de canvi social. La seva finalitat és, per tant, la de fomentar la cohesió social mitjançant la música d’arrel i la cultura popular.

Perquè vàreu decidir ser cooperativa?

Com a treballadors dins el món artístic som conscients i hem patit repetidament la precarització del sector i l’explotació dels músics. És per això que hem sentit la necessitat d’autogestionar el nostre propi projecte en format empresarial a través d’una cooperativa: Folk You SCCL. Com totes les decisions que prenem, la tria de la personalitat jurídica va ser debatuda i estudiada a fons; i ens vam acabar adonant que fa anys que funcionem com a cooperativa sense ni ser-ne conscients. El nostre funcionament intern sempre s’ha basat en la cooperació i el debat en la presa de decisions, i hem intentat sempre que ha estat possible que la nostra feina segueixi uns ideals que són compartits amb bona part del món de l’Economia Social i Solidària.

Quins són els valors cooperatius de la vostra cooperativa?

Els que més encaixen amb la nostra cooperativa creiem que són la Democràcia interna, per la manera com organitzem les preses de decisions; les Condicions de treball, perquè el fet de crear una cooperativa vol dignificar i donar una cobertura legal a una feina, la nostra, que tradicionalment s’associa a la precarietat i la temporalitat; la Perspectiva feminista, perquè som conscients dels nostres privilegis sent un grup d’homes en un món tan masculinitzat com el de la música en directe i fa anys que intentem treballar internament i externa la nostra perspectiva de gènere i el nostre missatge feminista. Per descomptat la Transformació social és un dels objectius bàsics, no únicament de la cooperativa sinó del projecte d’Ebri Knight, així com l’Arrelament al territori. Som un grup creat i crescut al Maresme, que ens reivindiquem com a maresmencs i que intentem treballar sempre que podem amb proveïdors de proximitat. Per últim, podem dir que hem treballat sovint amb les Llicències lliures i obertes ja que la nostra música i els nostres productes es basen quasi tots en llicències de distribució Creative Commons.

Quin és el somni de la vostra cooperativa? 

El somni a curt termini és poder establir-se i ser viable per poder créixer i diversificar les propostes artístiques, formatives i culturals del projecte. Assolint això aconseguirem enfortir el grup, la cooperativa i els lligams amb els i les que ens acompanyen en aquest camí. Mentre lluitem per aconseguir aquest somni, creiem que totes les nostres accions contribueixen a empènyer altres objectius compartits a molt més gran escala, com la superació del capitalisme, del patriarcat i de l’imperialisme.

Vessant laboral del grup de música Ebri Knight. Un projecte basat en la cultura popular, la reivindicació política i el compromís social”

Argentona, Maresme, Catalunya

Sector: Cultura

Nº de sòcies: 6

Data constitució: Setembre 2018

Pàgina web Ebri Knight
Twitter @ebriknight
Instagram @ebriknight