Coop Maresme aixeca la subvenció triennal que atorga la Generalitat

Les entitats que conformen l’ecosistema de Coop Maresme aixequen la subvenció triennal que dona la Generalitat per l’impuls de l’economia social i solidària

El Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat subvenciona amb 926.220,00€, per a tres anys, Coop Maresme (Ateneu cooperatiu del Maresme), amb la finalitat de treballar per l’impuls de l’economia social i solidària (ESS) de la comarca. D’ençà la creació de Coop Maresme dins la xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya l’hivern del 2017, amb seu propia a l’emblemàtic i històric espai mataroní, Cafè de Mar, no ha parat de créixer en participants, projectes i serveis. “El treball fet amb agents territorials i la col·laboració amb l’Administració ens ha posicionat com a referent, per exemple a nivell educatiu”, ha explicat la Maria Marco, membre de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró i tècnica de sensibilització de l’ateneu. 

Amb la missió de construir un model socioeconòmic basat en els principis del cooperativisme i en la col·lectivitat autoorganitzada per garantir una societat justa, solidària i de persones lliures, l’Ateneu ha estat una llança de creixement durant els seus anys de recorregut per la comarca, amb uns resultats de creació de 39 entitats de l’ESS, 221 projectes acompanyats, 144 persones inserides, i un total de 5.648 participants. 

És per això, i amb la voluntat de seguir-se regint com a referent en el cooperativisme, que les 12  entitats de l’ESS promotores: Agència Talaia, Clack Audiovisual, Facto cooperativa, Fundació Maresme, Fundació Tecnocampus Mataró-Maresme, Hobest, L’Esberla, Tuataramente, Folk You, Musicop, Fundació Unió de Cooperadors de Mataró i CEO Mataró (Centre Especial d’Ocupació) treballen conjuntament en un pla estratègic a tres anys vista, que sumi fites en el teixit socioempresarial de l’economia social i solidària del Maresme. 

Fites assolides i mirada al futur

Entre les línies de treball que ha dut a terme Coop Maresme al llarg d’aquests 5 anys, les fites assolides han estat la consolidació d’un equip tècnic; el foment de les bases per establir un projecte d’ateneu a mig termini; oferir una bona qualitat de servei, i ampliar-lo, gràcies a una diversitat d’expertesa i d’entitats agrupades; ser un referent educatiu; i tenir un contingut ric en activitats, tallers i formacions. Totes amb la finalitat de donar resposta a les necessitats de la gent de la comarca. 

“Les fites han estat moltes, però el treball i el canvi d’algunes prioritats han de ser pilars per regir la trajectòria del nou Ateneu”, han coincidit diverses membres de la sessió plenària del pla estratègic. Aportar una economia social diversa; ampliar fronteres i la descentralització en la ciutat de Mataró; tenir un teixit humà divers; arribar a més persones i entitats; i incorporar projectes de l’ESS comunitaris, entre d’altres, són alguns “horitzons” on mirar, i on les membres del comité rector de Coop Maresme (òrgan polític de l’ateneu) haurà de posar fil a l’agulla.

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius

En l’actualitat la XAC està formada per 14 ateneus i més de 360 entitats públiques i privades que s’articulen arreu del territori per dinamitzar i crear relacions socioeconòmiques col·lectives, democràtiques, justes i solidàries, i contribuir a l’enfortiment i el creixement de l’activitat econòmica així com a la creació de llocs de treball de qualitat.

“Treballar en xarxa amb la XAC (Xarxa Ateneus Cooperatius) ha estat un gran repte assolit que ens ha obert un ventall comunitari en l’àmbit territorial català i ha generat complicitats molt beneficioses, la qual cosa també ens ha evitat duplicitats”, ha recordat l’Ari Mendieta de la cooperativa de transformació social L’Esberla, també membre de Coop Maresme. 

Per finalitzar, la trobada ha conclòs amb una ronda de paraules per expressar i sintetitzar on és l’Ateneu, i les seves projeccions: temps, confiança, acompanyament, repte, calma i il·lusió. Ara cal esperar a veure com segueix aquest pla de marc estratègic per continuar complint fites, que enriqueixi l’ateneu i sigui una resposta compresa amb l’economia social i solidària del Maresme.