Serveis

Serveis

SENSIBILITZACIÓ

La difusió i visualització dels projectes d’economia social i solidària és un element clau per a l’èxit d’aquesta. És per això que Coop Maresme organitzem jornades i fires per acostar els projectes, iniciatives i principis de l’economia social i solidària a la ciutadania, així com campanyes de difusió, informatives i de sensibilització i rutes coooperatives adreçada a cicles formatius. A més, el personal tècnic de l’ateneu ens encarreguem de difondre la seva activitat, a través dels canals disponibles com xarxes socials, la pàgina web, enviament regular de butlletins i gràcies a l’impacte a mitjans de comunicació.  

CONSULTA L’APARTAT DE RECURSOS i descarrega el catàleg a ‘Tallers i recursos per apropar l’economia social i solidària als espais educatius’

EDUCACIÓ

Des del servei de sensibilització es coordinen també els tallers sobre diferents temàtiques de l’economia social i solidària i el cooperativisme adreçats a alumnat de cicles formatius. 

Podeu consultar el nostre catàleg d’activitats per centres educatius. En aquest catàleg oferim diverses accions pedagògiques de forma gratuïta per tal d’apropar els valors i les pràctiques de l’economia social i solidària i el cooperativisme en entorns educatius i formatius, especialment per a estudiants de Formació Professional, tot i que adaptable a altres públics. En el document hi trobareu tallers formatius, rutes cooperatives i recursos didàctics.

FORMACIÓ I ACOMPANYAMENT

Com ho fem?

Des de Coop Maresme oferim formacions en economia social i solidària, orientades a compartir eines, per una banda, per a la creació i constitució de projectes cooperatius i socials, i per l’altra, pel creixement i consolidació de les entitats.

CONSULTA L’OFERTA FORMATIVA

L’itinerari formatiu és flexible i gratuït i cada any s’adapta a les necessitats, el context i la realitat de les entitats de l’economia social i solidària del territori.

Mitjançant assessoraments individuals i col·lectius gratuïts

  • Oferint un servei d’orientació i assessorament adaptat a cada entitat i projecte de fins a 30 hores.
  • Posant a disposició eines, recursos i la transmissió de coneixements d’expertes en diferents àrees, per poder donar resposta a les necessitats reals de l’entitat

A més:

  • Oferim col·laboracions comunicatives amb Coop Maresme
  • Fem difusió del projecte a través de les nostres xarxes socials
  • Donem suport a la creació de xarxa amb altres entitats de la comarca

Si teniu un projecte vinculat a l’economia social i solidària a la comarca del Maresme, Coop Maresme pot ser també altaveu per a la difusió i el creixement de la vostra iniciativa.

SOL·LICITA UN ACOMPANYAMENT O DESCARREGA EL CATÀLEG

 

A més, oferim acompanyaments individualitzats i gratuïts per a impulsar projectes d’economia social i solidària i consolidar les entitats socials i cooperatives, així com assessorament en la transformació d’associacions i empreses a cooperatives. Creem itineraris adaptats a cada entitat i projecte compartint eines, recursos i la transmissió de coneixements d’expertes en diferents àrees.

PUNTS D’ATENCIÓ

Els punts d’atenció de Coop Maresme. Espais físics repartits per la comarca des d’on es proporciona informació sobre l’economia social i solidària, i adreçats a tothom.

 + informació a suport@coopmaresme.cat

SUPORT A PROJECTES EN SITUACIÓ DE TANCAMENT

A Coop Maresme tenim un conveni amb Reempresa, juntament amb altres ateneus del territori català, amb l’objectiu de crear sinergies i sumar esforços per poder donar suport a projectes en situació de tancament oferint a les treballadores la possibilitat del relleu cooperatiu per garantir la continuïtat del negoci i recuperar llocs de feina.

Més detalls sobre el conveni

INTERCOOPERACIÓ

La intercooperació és un dels principis bàsics del cooperativisme i per extensió ho és també de qualsevol entitat membre del moviment de l’Economia Social i Solidària). Es promou com a eina i estratègia per la supervivència per contrarestar amb més força al sistema i l’economia capitalista. És una forma de cooperació entre organitzacions de l’ESS i pot realitzar-se amb una finalitat econòmica, social o política.

Els ateneus cooperatius i la xarxa d’ateneus cooperatius (XAC) són un agent clau en el desenvolupament de processos d’articulació i en la dinamització comunitària, local i territorial en termes de l’ESS. Coop Maresme té la voluntat de respondre a les demandes de les entitats i projectes de la comarca i posem a disposició els nostres serveis per facilitar processos, assessorar i generar aliances clau ja sigui en forma de jornades, formacions específiques, etc. Les organitzacions de Coop Maresme volem cooperar i compartir les nostres experteses amb el teixit de l’ESS maresmenc.

Davant reptes i oportunitats al territori impulsem la creació d’espais ’intercooperació dins de la comarca facilitant tot el ventall de serveis i recursos de les organitzacions que conformen part de  l’ateneu cooperatiu i fomentant que les organitzacions i agents formin part de l’ateneu de CoopMaresme per tal de ser corresponsables de l’impuls real de l’ESS en el territori.

Si teniu alguna proposta que pugui aglutinar entitats de l’ESS de la comarca, feu-nos ho saber! Contacteu-nos a intercooperacio@coopmaresme.cat

MAPEIG I DIAGNOSI

El servei de mapeig i diagnosi de Coop Maresme pretén analitzar de forma sectorial i geogràfica diversos aspectes socioeconòmics de la comarca. Així, l’estratègia col·lectiva de l’Economia Social i Solidària, així com del mateix ateneu, s’emmarca en les necessitats detectades. 

A continuació podeu consultar les diagnosis publicades des de l’inici i creacó de Coop Maresme:

CERCLE DE CULTURA

Des de l’Ateneu creiem que la cultura és una eina de transformació social i cultural i un potent motor de canvi que pren formes i models diversos com la generació de mercat social, iniciatives culturals d’interpooperació incentivades per a cooperatives, associacions i altres tipus d’entitats; projectes de gestió i autogestió comunitària. A la vegada, creiem també que és possible una cultura que dignifiqui les condicions laborals de les seves treballadores.

Al Maresme trobem una gran diversitat i quantitat d’agents de l’ESS que treballen en xarxa, i apunten cap a un nou espai socioeconòmic. El Cercle de Cultura de Coop Maresme neix amb el suport d’iniciatives com Musicop, Clack, Folk You i el CEO, per donar resposta a les necessitats específiques del sector, fomentant la intercooperació de les entitats que promouen la cultura i la creació. A més, treballa per posar en funcionament un nou model cultural de caràcter públic-cooperatiu-comunitari amb una perspectiva feminista, diversa i inclusiva que fa èmfasi en la democratització de la cultura.

   Trobada de cultura (maig de 2023) amb la voluntat de generar un espai de reflexió, debat i enxarxament del sector de la cultura. Un implus del Cercle de Cultura, que té la intenció de fomentar la intercooperació de les entitats culturals amb la voluntat d’implantar un nou model econòmic de públic-cooperatiu-comunitari, que posi èmfasi en la democratització de la cultura.

Amb la col·laboració d’Irene Jaume, de La Ciutat Invisible, SCCL i La Comunal; Pau Manté, de VisualSonora SCCL i de Casa de la Música de Mataró; Núria Tarragó, de l’Ateneu Popular 9Barris; i Aitor Bengoetxea, de Kulturaz Kultur Kooperatiba.

“La Cultura Cooperativa ha d’entomar el rol que l’administració no està fent i cercar estructures on la cultura pugui passar. Treballar per revertir les situacions on hi ha llocs on es prohibeix cultura i fer cultura viva perquè per sota vagi creixent la cultura.”