Coop Maresme impulsa la trobada d’entitats de cultura del Maresme

El ‘Cercle de cultura’ inicia la seva activitat amb l’enxarxament d’entitats de la comarca per reflexionar sobre la cultura cooperativa, l’economia social i solidària i el cooperativisme

Avui el Cafè de Mar de Mataró ha acollit la primera trobada de cultura cooperativa i economia social i solidària impulsada per Coop Maresme. La jornada ha estat de 10 a 14 hores i ha estat protagonitzada per entitats i agents culturals de la comarca, així com d’altres indrets del territori, amb la voluntat de generar un espai de reflexió, debat i enxarxament del sector de la cultura. 

Aquesta trobada marca el tret de sortida de les accions que s’impulsaran des del Cercle de Cultura de Coop Maresme, l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, durant els propers 3 anys, que té com a fita fomentar la intercooperació de les entitats culturals amb la intenció d’implantar un nou model econòmic de públic-cooperatiu-comunitari, que posi èmfasi en la democratització de la cultura. 

L’acte ha començat amb la benvinguda d’una de les entitats impulsores i membres del ‘Cercle de cultura’, Roser Ramos de la cooperativa Musicop, qui ha subratllat la necessitat de generar un discurs al voltant de la cultura cooperativa lluny del model industrial hegemònic per produir i consumir cultura des de la vessant comunitària i sostenible. 

Tot seguit, s’ha donat pas a la taula d’experiències, a càrrec d’Irene Jaume, de La Ciutat Invisible, SCCL i La Comunal ; Pau Manté, de VisualSonora SCCL i de Casa de la Música de Mataró; Núria Tarragó, de l’Ateneu Popular 9Barris; i Aitor Bengoetxea, de Kulturaz Kultur Kooperatiba. 

“La Cultura Cooperativa ha d’entomar el rol que l’administració no està fent i cercar estructures on la cultura pugui passar. Treballar per revertir les situacions on on es prohibeix promoure la cultura i fer cultura viva”, ha remarcat Pau Manté de Casa de la Música de Mataró.

Des de l’Ateneu 9Barris, la Núria Tarragó ha fet una pinzellada a l’històric de l’espai i ha recordat els objectius de l’ateneu, que germina de la idea de “cultura com a servei essencial sota una infraestructura pel bé comú”. 

Per finalitzar, s’ha brindat un espai per la coneixença i el treball conjunt, on les entitats participants, entre elles Clack Audiovisual SCCL, Agència Talaia, Fundació Maresme,  Folk You i agents culturals del Maresme, com l’associació de veïnes del barri de Rocafonda i persones del món de les arts escèniques, i administracions locals com els ajuntaments de  Vilassar de Dalt i Alella,  han pogut reflexionar sobre les possibles línies de treball futur al voltant del sector cultural, economia social i solidària i cooperativisme.

La trobada ha estat un espai per la intercooperació i la posada en comú amb la voluntat de començar a traçar el camí cap a una cultura sostenible dins els marges de l’economia social i solidària, una perspectiva que també ha recordat l’Aitor de Bengoetxea de Kulturaz Kultur Kooperatiba: “Per nosaltres són molt importants l’autonomia i la cooperació amb altres agents culturals i socials. Es tracta de mantenir l’equilibri.”