Coop Maresme, l’Ateneu cooperatiu del territori, aposta per construir un mercat social cultural a la comarca amb l’objectiu de fomentar una intercooperació justa entre les cooperatives del sector, que tant s’han vist afectades durant la pandèmia de la Covid-19.
L’elaboració d’una diagnosi, que va començar el 2020 en el context de confinament obligatori, a través d’entrevistes en profunditat a La Paparra, Looky Produccions, Microscopi i Serveis Tècnics de l’Espectacle del Maresme (STEM) ha estat el punt de partida per avaluar l’estat de la cultura cooperativa al territori, que Coop Maresme ha complementat amb la organització d’una taula rodona sota el títol ‘Com salvar la cultura en estat crític. El model cooperatiu com a solució?’ que va tenir lloc el passat 17 de març de 2021. Amb la participació de les ponents Rocío Manzano, sòcia de NUS, SCCL i membre de la iniciativa Cultura Coop i Núria Alcover, impulsora de la sala de concerts i restaurant La Deskomunal, el debat va comptar amb una fila zero 100% maresmenca.
La intercooperació com a element clau per a la supervivència de la cultura cooperativa
Les conclusions més rellevants que es desprenen de l’anàlisis de Coop Maresme són:
- Mancomunar recursos propis i experteses amb altres cooperatives s’apunta com una bona estratègia de mercat social de la cultura comarcal.
- El treball amb el sector públic es torna determinant per la seva fiabilitat i solidesa econòmica.
- Cal bastir un circuit de consumidors d’una cultura crítica principalment a través de l’educació dels públic més joves, que en definitiva són el futur.
- La visibilització del sector cultural cooperatiu és fonamental per a la seva consolidació. Es proposa la creació d’un segell propi, espais de trobada comuns i festivals propis.
- La supervivència de les cooperatives a llarg termini serà possible a partir d’una intercooperació sincera i justa. Generar comunitats compromeses amb els projectes arrelats al territori es converteix en un element imprescindible com a xarxa de salvament en temps de pandèmia.
- Cal aprofitar el salt digital i els espais físics no gaire explorats.
#CulturaSegura i Km0 tots els dijous d’estiu al Pati de Can Marchal de Mataró
Amb la finalitat de fomentar l’enxarxament entre els diferents agents socials de la comarca i visibilitar-los, Coop Maresme participa en el festival de cultura social i cooperativa ‘Nosaltres’, que enguany tindrà lloc de l’1 de juliol al 26 d’agost al Pati de Can Marchal de Mataró.
La primera persona del plural, que dona nom al projecte, eixample la base de la seva comunitat en la segona edició. El #NosaltresFest 2021 comptarà amb la col·laboració de més d’una trentena d’agents socials de la ciutat, entre ells les cooperatives Musicop, Visual Sonora, Buc de Llibres, Folk You, La Montnegre i La Feixa, i una dotzena d’associacions culturals maresmenques.
Serà precisament en el marc d’aquesta col·laboració que tindrà lloc la taula rodona ‘La comunitat com a clau de la cultura Km0’ amb una forta proposta de ponents: Laia Serra, Dra. en Ciències de l’Educació i responsable de Comunitat de la cooperativa Musicop i l’Escola Municipal de Música de Mataró; Laura Arau, realitzadora audiovisual i sòcia de la cooperativa Cultura XXI, impulsora de la Fira Literal i l’editorial Tigre de Paper; i Anna Maluquer, poetessa i directora de la Fundació Palau, impulsora del conegut festival Poesia i +. El periodista i soci de Clack Manuel Arenas serà l’encarregat de moderar el debat el proper dijous 15 de juliol a dos quarts de nou de la tarda.
La iniciativa de Clack Audiovisual, SCCL -entitat agrupada a Coop Maresme-, coorganitzada amb l’Ajuntament de Mataró, neix l’estiu de l’any 2020 amb un objectiu principal: la retrobada cultural post-covid que es materialitza a través de tres conceptes com a eix vertebral del projecte: comunitat, renaixement i resistència.
Un any després, el ‘Nosaltres’ pretén anar més enllà, sense perdre la identitat artesanal i de petit format, per consolidar-se com la proposta de #CulturaSegura i cooperativa de referència a Mataró i feminitzar (encara més) de manera transversal el festival, tant als escenaris com darrera d’ells.