Com pot ajudar l’economia social i solidària a les persones migrades?

El passat dimarts 19 de febrer es va celebrar la “4a Taula Territorial de l’Economia Social i Solidària del Maresme”, un espai on es va abordar el debat de les migracions i la interculturalitat a l’ESS, de la mà de l’associació MigrESS i organitzada per Coop Maresme.

Els impactes de la crisi econòmica en les persones migrades, les dificultats legals i financeres tant per obtenir permisos de residència en el marc de la Llei d’estrangeria, com per engegar iniciatives formals de l’ESS com les cooperatives, fan que quedi lluny de l’ESS un sector de la societat que, per contra, té una necessitat important d’alternatives socioeconòmiques. La situació actual és que un percentatge elevat de població sembla relegada a segments del mercat laboral més precaritzat (hostaleria, serveis, neteja, cura a persones), fet que fa que sigui una oportunitat capitalista d’abaratir costos i de crear relacions laborals més desiguals i injustes.

Amb l’objectiu de visibilitzar i canviar aquesta realitat, va néixer la iniciativa MigrESS. Un projecte que mitjançant la creació de ponts i accions encaminades a enfortir els llaços entre el teixit de l’economia social i solidària i la població migrada, vol millorar la situació de les persones migrades a la nostra societat. Actualment, aquest projecte té la seva major presència a Barcelona, no obstant, el passat dimarts 19 de febrer, van participar en la 4a Taula Territorial de l’ESS del Maresme amb l’objectiu d’acostar aquest projecte i les seves propostes al nostre territori. A més, aquell dia també es va donar a conèixer el projecte de Coop Maresme per aquest 2019 i es van recollir les propostes dels assistents.

En aquesta ocasió, l’acte va tenir lloc a Les Esmandies Casal de Barri amb l’objectiu de descentralitzar l’impacte de Coop Maresme i acostar aquesta iniciativa als barris.