Coop de Pedal suma esforços a ‘Som Ecologística’ per promoure el transport sostenible de mercaderies

Entrevista a Coop de Pedal en referència a la constitució de la nova cooperativa de segon grau ‘Som Ecologística’, fruit de la intercooperació entre Coop de Pedal (Mataró), La Sàrria (Sabadell), La Terrassenca (Terrassa), Biciclot (Barcelona), L’Henbici (L’Hospitalet de Llobregat), Ecosol (Girona), La Mercedes (Barcelona), Mensakas (Barcelona) i Granollers Pedala.


“Ens trobem en un moment en què les ciutats estan canviant, les normatives estan canviant
i s’estan implantant les zones de baixes emissions, el que vol dir un punt d’inflexió per la bicimissatgeria”

Entrevista a Kiko Montoro, membre de Coop de Pedal.

‘Som Ecologística’

‘Som Ecologística’ neix el 2017 per promoure el transport de mercaderies urbanes per mitjà de la bicicleta. A partir del 2020 després de l’auge de noves cooperatives de ciclogístiques a Catalunya, unes quantes cooperatives ens vam anar trobant en el marc de la FESC i a partir d’aquí vam anar buscant una serie de recursos econòmics, entre els qual vam aplicar i vam aconseguir un projecte singular Ara després de fer l’assemblea constituent aquesta primavera de 2023 en som 9.

Estem en una època que la ciclologística ja té molta més presència a les ciutats, tothom més o menys ja sap que es fa a última milla, a distribució amb bicicletes de càrrega. A més ens trobem en un moment en què les ciutats estan canviant, les normatives estan canviant i s’estan implantant les zones de baixes emissions, per tant, és un punt d’inflexió on nosaltres podem entrar en força.

Allò que ens diferencia a ‘Som Ecologística’ amb la resta és que amb una sola interlocució i amb una sola facturació tenim capacitat per donar servei fins a 10 i 12 ciutats de Catalunya. La qual cosa ajudarà molt a fer front a les grans empreses de repartiment de mercaderies, i presentar-se davant de l’Administració de manera conjunta. Estem treballant en diferents línies per potenciar aquesta interrelació amb els agents públics. Una d’elles és que estem oferint i prestant serveis a estudis de microhubs de ciclologística a les ciutats i això vol dir analitzar la ciutat, i veure com es pot introduir això i en quines fases, i també acompanyar les entitats que ho coordinin. A més estem treballant en una proposta publio-cooperativa, on la nostra aposta passa perquè els ajuntaments busquin i donin espai pel desenvolupar de la ciclologística.

Valors de l’ESS

Des de ‘Som Ecologística’ vetllem pels col·lectius en risc d’exclusió social, i hi ha diferents cooperatives que treballen amb joves en risc d’exclusió social per haver migrat sols fins aquí, com nosaltres, i altres que treballen directament amb centres especials de treball per oferir feina a persones amb discapacitats diverses.

El punt fort de la nostra cooperativa és la sostenibilitat i la intercooperació. Ens enxarxem per oferir serveis de manera conjunta, i també per abastir-nos-en: mancomunar recursos i formar-nos.

Una mirada al futur

Actualment, la cooperativa té presència a Mataró, Sabadell, Terrassa, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Girona i Granollers. Avui dia son 9 socies, però en un futur esperen poder arribar a la vintena. Això voldria dir que pràcticament totes les cooperatives de transport de mercaderies amb bicicletes de Catalunya s’hi haurien afegit.

Les 9 entitats que formen part de Som Ecologística són sense ànim de lucre, la qual cosa vol dir que els beneficis es dirigeixen cap a la millora de les organitzacions, de les infraestructures i del servei. Avui dia aquest marge ha estat estret, segons han enunciat membres de la cooperativa, però cada vegada que hi hagi més implantació per les zones de baixes emissions es necessitarà més el repartiment de mercaderies amb un mètode sostenible, com és el cas de la bicimissetgaria

Si vols veure i escoltar l’entrevista aquí tens un petit tall!