El col·lectiu Micaela del Maresme reivindica l’economia social en el sector de la llar i les cures

El col·lectiu Micaela, format per dones migrants de la comarca treballadores de la llar i les cures, manifesten que el sector que les ocupa “no és servitud”. Defensant aquest missatge, exigeixen el respecte cap als seus drets i el reconeixement de la seva feina per part de les administracions i les associacions territorials.

Formalitzades com a col·lectiu l’any 2020 en un context de crisi sociosanitària que les va deixar més desprotegides que mai davant la pandèmia, ara inicien el procés de constitució a cooperativa acompanyades de l’assessorament i la formació que ofereix Coop Maresme, l’Ateneu cooperatiu de la comarca.

A través d’aquest model empresarial de l’economia social i solidària, es posicionen en contra de la mercantilització del sector de la llar i les cures, amb la finalitat d’humanitzar tant a les usuàries com a les treballadores que estan al servei de la vida de les persones.

Però… l’ESS dona resposta a les necessitats del seu sector? Amb quines garanties podran dignificar la seva feina? L’economia social i solidària permet regularitzar la situació administrativa de les persones migrants?

Aquestes són algunes de les preguntes que intentarem resoldre durant el procés d’acompanyament, amb la idea que aquest sigui el primer de molts projectes futurs on hi participen activament persones nouvingudes al Maresme. I per visibilitzar processos i pràctiques transformadores, posem les eines i els canals de difusió de l’Ateneu a disposició del col·lectiu Micaela, perquè puguin documentar tot el procés a través de càpsules audiovisuals, que us anirem mostrant durant l’any.

 

Coneix el col·lectiu Micaela!

 

Vídeo de presentació del col·lectiu Micaela, que s’ha constituït recentment a cooperativa