El Maresme, una comarca sobirana en l’accés a l’aigua i l’alimentació?

Presentació de la Diagnosi de l’Economia Social i Solidària al Maresme

Aquest 26 d’abril Coop Maresme organitza l’acte El Maresme, una comarca sobirana en l’accés a l’aigua i l’alimentació? Es tracta d’un espai de treball on ha tingut lloc la presentació de la diagnosi de l’economia social i solidària 2023 del Maresme: Propostes público-comunitàries per a una comarca ecofeminista II: sobirania alimentària i nova cultura de l’aigua. El document reflecteix els principals reptes i finestres d’oportunitat a la comarca sobre dos temes íntimament relacionats amb la sostenibilitat de la vida humana i del territori des de la perspectiva de l’economia social i solidària i l’ecofeminisme. L’ha dut a terme la cooperativa L’Esberla i és un projecte de Coop Maresme. L’acte a més, ha comptat amb una ponència d’un tema cabdal i al mateix temps allunyat de la població: la transició hídrica.

La jornada s’ha desenvolupat al Cafè de Mar durant tot el matí, de 10h a 13:30h, amb la voluntat de generar un espai que combinarà l’aprofundiment en el coneixement i l’establiment d’un diàleg per explorar propostes que ens acostin a una comarca més sostenible socialment i ambientalment. La investigadora en Sostenibilitat Urbana a l’Institut Metròpoli (UAB), Mar Satorras Grau, ha conduit el primer bloc de la sessió exposant el paper de l’ESS i les aliances público-comunitàries en màteria de la transició hídrica en el context del canvi climàtic. Després, s’han presentat les propostes de la Diagnosi de l’economia social i solidària del Maresme 2023 en relació amb l’aigua i la sobirania alimentària a càrrec de l’Esberla.

Propostes público-comunitàries per a una comarca ecofeminista

La diagnosi d’enguany forma part d’un cicle de tres informes en els quals s’aborden temes clau amb l’objectiu de concretar propostes público-comunitàries des de la mirada ecofeminista i de l’economia social i solidària. És a dir, recentralitzant el dret col·lectiu a les cures a tota política pública, recuperant els béns comuns i adaptant-nos als nous reptes ecosocials i climàtics. L’any 2022 es va realitzar l’informe sobre el dret col·lectiu a les cures, sobirania energètica i xarxa econòmica i cooperativa, del qual enguany Coop Maresme ja n’ha executat accions vinculades.