Els reptes i tendències de l’ESS amb perspectiva feminista al Maresme a debat en la primera taula territorial d’enguany de Coop Maresme

La taula territorial de Coop Maresme, que ha esdevingut l’assemblea general del projecte, és l’espai per compartir propostes i necessitats que permetin dinamitzar l’economia social i solidària a la comarca.

Hi participen l’equip tècnic, les entitats agrupades -que en són sis: Facto Cooperativa; l’Esberla, SCCL; Musicop, SCCL, Fundació Maresme, Fundació Unió de Cooperadors i Clack Audiovisual- i les entitats col·laboradores, on s’hi inclouen 12 entitats de l’ESS, 5 entitats representatives, 14 ajuntaments i el Consell Comarcal.

La presentació del pla de treball de Coop Maresme per part de la coordinadora de l’Ateneu cooperatiu, Berta Mundó, ha estat el punt de partida de la primera taula territorial de l’any celebrada el passat 4 de març de manera virtual.

Entre els àmbits de treball del projecte hi destaca la cultura cooperativa, a través de la qual es vol donar resposta a l’objectiu de fer de l’Ateneu un projecte col·lectiu, generant espais de trobada i intercooperació. Entre les accions previstes, s’inclou l’elaborar un banc de recursos comarcal (comunicatiu, musical, escènic, tècnic…) i la celebració d’una taula rodona amb una fila zero de déu formada per entitats i associacions culturals 100% maresmenques. Sota el títol Com salvar la cultura en estat crític. El model cooperatiu com a solució?, tindrà lloc el proper dimarts 16 de març a les 18h de manera virtual. Per a participar-hi cal inscripció prèvia en aquest enllaç.

El plat fort de l’assemblea han estat les intervencions de Sandra Ezquerra i Guernica Facundo Vericat, que han reflexionat sobre els reptes i les tendències de l’economia social i solidària amb perspectiva feminista, i com es poden traslladar a la comarca. El feminisme és un eix transversal de l’Ateneu i que, per tant, s’ha de traslladar a tots els àmbits de treball. Així ho va formalitzar Coop Maresme a partir de la seva adhesió al Pacte per una economia per la vida.

“El pecat original del capitalisme és el naixement de la societat industrial, que ha separat les tasques productives de les reproductives”. Així ha començat el seu discurs Ezquerra, amb què ha exposat els principals motius pels quals l’economia imperant no garanteix la vida de les persones.

Seguidament ha estat el torn de Facundo, que ha posat el focus en els reptes a curt, mig i llarg termini de l’ESS amb perspectiva feminista destacant, entre altres, la manca de diversitat. “Qui desenvolupa les iniciatives? És un col·lectiu divers en orígens, en gènere, en capacitats, en nivell socioeconòmic…?” interpel·la a les participants.

Per acabar, equip tècnic i entitats agrupades i col·laboradores han participat en una dinàmica grupal per a treballar les amenaces i debilitats, d’una banda, i les oportunitats i fortaleses, de l’altra, que s’inclouen en un pla estratègic de l’ESS de l’Ajuntament de Mataró amb la participació de Coop Maresme.