Èxit de la jornada a la Cooperativa de consum Gafarrons per donar a conèixer el Consum Cooperatiu

La Jornada, organitzada conjuntament des de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, Què viure i Més Opcions Consum Responsable, va comptar amb la Magrana Vallesana, L’Egarenca de Terrassa, l’Estrella de Mataró i la Cooperativa els Gafarrons de Premià de Mar.

La jornada va comptar amb la presència de Ricard Espelt, investigador a Dimmons (IN3-UOC), que gràcies a la tesi «Consum autogestionat en l’era de la Societat Xarxa. El paper de les TIC en el consum cooperatiu de productes agroalimentaris», ha pogut aprofundir en aquest àmbit. En la seva intervenció, Espelt va situar el debat al voltant del cooperativisme de consum vinculant el model cooperatiu amb la sobirania alimentària. En aquest sentit, es va identificar el canvi d’escala del model com a una aposta per a la transformació del consum.

Es van situar diversos reptes com la sostenibilitat i la implicació que requereixen aquests projectes. A la vegada, es va valorar la necessitat de convivència de models més professionalitzats amb models de grups de  consum amb una dimensió més comunitària.

Les cooperatives de consumidors i usuaris tenen per objecte primordial el lliurament de béns o la prestació de serveis per al consum directe de les persones sòcies, i el desenvolupament de les activitats necessàries per a l’increment de la informació, la formació i la defensa dels drets dels consumidors i els usuaris. Tenen el propòsit d’aconseguir una millor qualitat de vida col·lectiva optant pel consum conscient i crític de productes ecològics obtinguts en sistemes socialment justos. Actualment al Maresme hi ha al voltant de 8 grups de consum.

L’Ateneu Cooperatiu del Maresme és una iniciativa promoguda pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i impulsada a partir de l’aliança de diversos actors públics i privats de l’economia social de la comarca, amb l’objectiu de donar a conèixer i impulsar l’economia social, el tercer sector i les cooperatives, un model d’economia transformadora que dóna resposta a la necessitat del territori, genera riquesa i ocupació estable i de qualitat.