Què és La Feixa, SCCL?
La Feixa és el supermercat cooperatiu del Maresme, pioner en aquest sector a tot Catalunya. Som cooperativa de consum sense ànim de lucre, amb un model autogestionat i participatiu. El nostre objectiu és promoure un canvi en el model de consum imperant, contribuint al canvi cap a una societat social i mediambiental més justa i respectuosa.
Per què vau escollir el model empresarial cooperatiu per al desenvolupament del vostre projecte?
La Feixa, de fet, és un canvi d’escala de dues cooperatives de consum que ja existien a Mataró. L’Estrella i l’Ecoopirativa acumulaven més d’una dècada de trajectòria com a associacions de consumidores de productes ecològics que s’organitzaven a partir dels principis de l’economia social i solidària, amb l’assemblearisme, l’horitzontalitat i la cooperació que li són intrínsecs. Mataró i el Maresme són territoris on la petjada i la cultura cooperativista són molt presents i l’obertura del projecte al màxim de sòcies teníem clar que havia de ser en base a aquest model transformador.
Amb quins objectius perseguieu aquest canvi?
La nostra opció recau en proveir-nos de productors de proximitat, que treballin en projectes d’iniciativa social, evitant sempre que sigui possible grans distribuïdores. La proposta de “La Feixa, Supermercat Cooperatiu” està oberta a la societat en general, a tothom que tingui inquietuds i la sensibilitat pel tipus de consum que planteja i creiem que precisament els darrers temps, en els que el consum conscient, de proximitat i ecològic ha estat més en boga que mai, reforça l’oportunitat i necessitat del projecte i la seva vigència i validesa.
Quins reptes creieu que té l’economia social en el sector que us ocupa?
Estem en un moment de clara eclosió de les cooperatives de consum i les organitzacions que treballen al voltant d’una voluntat transformadora del consum en base a criteris ètics, socials, de model, mediambientals o sostenibles. És fefaent que de la mateixa manera que l’economia social ha estat l’escollida per les classes populars al llarg de la història per empoderar-se en àmbits com el laboral, el social, el cultural o l’econòmic, també el consum transformador el tindrà de màxim aliat. Només amb la intercooperació i els principis solidaris que emanen del treball en xarxa i consciència podrem arribar al màxim nombre de població amb la proposta que compartim per un model diferent, des del tipus de producte, als passos de la cadena econòmica, abaratiment de costos, la proximitat o l’aposta per un comerç ètic i just.
Com us ha ajudat l’acompanyament de Coop Maresme durant tot el procés de constitució?
El fet de guanyar el Premi Pepa Maca va ser l’impuls inicial que necessitàvem per començar a creure que el projecte era possible. Aquest reconeixement portava associat un assessorament de Facto en tots els passos preceptius per poder acabar obrint La Feixa, des del procés de gestació a la presentació i materialització del projecte. La presència d’un Ateneu Cooperatiu al territori ens ha donat informació, facilitats i tranquil·litat sobretot en els passos inicials del projecte.
Com us imagineu en un futur pròxim?
Ens el volem imaginar sense pandèmia, com suposo que passa a tothom. L’actual context ens ha marcat molt, ja que de moment La Feixa té l’activitat condicionada. Ens imaginem el supermercat com un espai que vagi més enllà del consum, que permeti la socialització de les sòcies i que esdevingui un pol d’activitats transformadores de la societat. En aquest sentit ens imaginem un futur en el que La Feixa s’ha consolidat i ha crescut, amb més gent, responent a la pluralitat de la societat mataronina i maresmenca i amb més nodes de connexió amb altres projectes i realitats socials que ens permetin anar aprofundint en la voluntat que resumim en el nostre eslògan: transformem el consum.
Voleu afegir alguna cosa?
Sí. Que, òbviament, La Feixa està oberta a tothom i que, per tant, convidem a tota la ciutadania a fer-se’n sòcia, a apostar-hi i a sumar força en el projecte. Que ens agradaria que nasquessin més iniciatives similars arreu com sembla que va passant i que iniciatives com la nostra trobin més interlocució i facilitats per a la intercooperació. Algunes de les passes les hem hagut de fer massa a les palpentes, però volem creure que hem obert camí. Hem de ser més, per poder tenir més força no només com a Feixa sinó també com a moviment de transformació. Només si aconseguim enxarxar-nos entre totes i sumar esforços i organitzar-nos podrem tenir a l’abast un dia a dia plenament conscient en un àmbit tan quotidià com és el consum. Arribar al màxim de persones i així ampliar l’onada de transformació és el gran repte que tenim i compartim. Estem en un moment de clara eclosió de les cooperatives de consum i les organitzacions que treballen al voltant d’una voluntat transformadora del consum en base a criteris ètics, socials, de model, mediambientals o sostenibles.