La Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC) presenta un recull d’experiències inspiradores en matèria d’intercooperació socioeconòmica, principi bàsic del cooperativisme i per extensió de l’economia social i solidària, que s’estan duent a terme actualment a Catalunya.
L’objectiu és que aquesta mostra serveixi d’inspiració a les organitzacions per facilitar-ne la rèplica i proliferació al territori. La intercooperació és una pràctica habitual entre les entitats de l’economia social i solidària amb l’objectiu de crear projectes col·lectius que donin resposta a necessitats detectades al territori, alhora que fomenten el suport mutu, potencien el mercat social i milloren la viabilitat econòmica de cada entitat participant.
El catàleg està format per un total de 7 casos d’èxit de diferents sectors professionals i de diferents zones del territori català:
El catàleg, que pots consultar aquí, recull 7 casos d’èxit de diferents sectors professionals i de diferents zones del territori català:
- Cercle de migracions i d’economia social i solidària antiracista de l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona – Coòpolis (antiracisme i diversitat). Barcelona.
- Mengem Ponent (agroecològic, distribució, comercialització i consum). Vegueria de Ponent.
- Osona Energia (transició energètica). Osona.
- Som ecologística (logística). Àrea Metropolitana de Barcelona
- La Traça (cultura). Ripollès, Berguedà, Solsonès, Cerdanya, Alt Urgell, Pallars Sobirà i Jussà, Alta Ribagorça i Val d’Aran.
- TreaSure Family APP (informàtica i petita infància). L’Hospitalet de Llobregat.
- Ecosistema Cooperatiu de Valls (multisectorial). Valls.
La Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC)
La Xarxa d’Ateneus Cooperatius és un programa de la Direcció General d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Està formada per 14 ateneus interconnectats i distribuïts per tot el territori que tenen l’objectiu de dinamitzar i crear relacions socioeconòmiques col·lectives, democràtiques, justes i solidàries i, contribuir a l’enfortiment i el creixement de l’activitat econòmica així com a la creació de llocs de treball de qualitat. Lideren els Ateneus més de 120 entitats socials, cooperatives, entitats locals i altres agents referents de l’ecosistema.