L’impacte de Coop Maresme a l’economia social, en xifres

En el context pendèmic, encara d’incertesa, l’economia social i solidària continua mostrant el seu caràcter creixent. Un bon indicador d’aquesta tendència és el balanç anual de Coop Maresme, l’Ateneu Cooperatiu de la comarca, que treballa per a fomentar aquest model econòmic davant de la incapacitat del capitalisme predominant per afrontar la crisi sanitària, econòmica i social actual.

Un total de 5.648 persones han participat en les activitats formatives i de sensibilització que ha organitzat Coop Maresme des que es va constituir l’any 2016. Enguany, el nou format híbrid, que combina la virtualitat i la tan desitjada tornada al cara a cara, ha permès estendre el projecte més enllà del territori i arribar a entitats socials i cooperatives d’altres comarques. Concretament s’han registrat 1.231 participants. Aquesta mirada fora de la lupa del Maresme ha permès que any rere any Coop Maresme arribi a més persones.

Pel que fa al nombre de persones inserides al teixit socioeconòmic amb l’ajut de Coop Maresme, s’han comptabilitzat un total de 144 des de 2016 i fins l’octubre de 2021. Les associacions, cooperatives, fundacions, i un etcètera de formes jurídiques que contempla l’economia social, es consoliden i creixen a la comarca, i cada vegada són més les persones que aposten per aquest model alternatiu al capitalisme. Així queda recollit al balanç, on el nombre de persones inserides incrementa un 10%: passa de 20 el primer any a 30 aquest últim.

Una forma de treballar la consolidació és a través del servei d’acompanyament que ofereix Coop Maresme. Segons les dades recollides des de 2016, un total de 221 projectes han passat per les mans d’aquest agent en la recerca de formació i assessorament tècnic. A banda, 39 entitats de l’economia social s’han constituït a la comarca i passen a formar part d’aquest ecosistema, cada vegada més divers i representatiu.