Només una de cada cinc entitats de l’Economia Social i Solidària declara tenir problemes econòmics, però la meitat preveu tenir-ne en el futur

Coop Maresme celebra la segona Taula Territorial del curs, de forma online, per explicar com s’ha adaptat el projecte a la situació actual.

La segona Taula Territorial d’enguany, organitzada per Coop Maresme i conceptualitzada com un espai de presa de decisions estratègiques de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, l’equivalent a l’assemblea, va dur-se a terme de manera virtual el passat 11 de juny arran la situació d’excepcionalitat que vivim. A la trobada es va actualitzar l’estat del projecte i com aquest s’ha adaptat a la situació actual.

Precisament, pel que fa a l’adaptació de l’activitat durant els mesos de confinament, Coop Maresme valora molt positivament el fet d’haver pogut seguir realitzant -de manera virtual- tant acompanyaments a projectes d’Economia Social i Solidària en procés de constituir-se com a cooperatives com les formacions programades de feia mesos i adaptades al temps de crisi actual. Tant és així que es destacava la bona rebuda de les formacions en línia, de les darreres sessions del programa ‘Crea’ així com de la totalitat del programa formatiu ‘Consolida’; de fet es va apuntar també la possibilitat de seguir fent formacions online un cop passat el moment de crisi actual.

Primers resultats de la diagnosi a les entitats de l’ESS

D’altra banda, la tècnica de diagnosi a Coop Maresme, Andrea Cobo, va exposar en aquesta trobada els primers resultats de la diagnosi elaborada a les entitats de l’Economia Social i Solidària al Maresme, valorant abans que res el fet que enguany els Ateneus hagin treballat de manera conjunta a l’hora d’elaborar el qüestionari, centrat en com ha afectat la crisi a les entitats de tot el territori. 

A l’espera de finalitzar el procés d’entrevistes, la mostra realitzada a 31 entitats de la comarca constata que  un 35% de les entitats enquestades han hagut d’aplicar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a les seves treballadores, i d’aquest 35% en tres quartes parts dels casos aquest ha estat de gairebé el total de les treballadores, havent-se de suspendre l’activitat pràcticament en la seva totalitat. D’altra banda, també s’ha contemplat com, tot i que en l’actualitat només un 22,5% tenen problemes econòmics, un 51,6% preveuen que els tindran en un futur. Pel que fa a l’adaptació, moltes destaquen el teletreball i el fet d’haver ofert serveis i vendes en línia. Com a efectes positius derivats de la crisi de la Covid-19, moltes de les entitats han expressat el fet d’haver-se pogut reinventar i dedicat temps a l’estructura i a la part més invisible de les entitats.

Les fortaleses de l’ESS davant altres models econòmics

En el torn obert de paraula que va cloure la Taula Territorial, les participants van expressar les seves preocupacions i reptes de futur. Així, Sergi Morales, regidor d’ocupació i empresa de l’Ajuntament de Mataró, va reivindicar el fet d’apostar per la consolidació de l’Economia Social i Solidària; Miguel Doñate, de l’Ajuntament de Cabrils, ho complementava apuntant que “cal aprofitar la situació present i demostrar les fortaleses de l’ESS per davant d’altres models econòmics que s’han mostrat més dèbils durant la crisi”; Mercè Juan, del Moviment Educatiu del Maresme, va donar compte de l’enxarxament de les escoles d’estiu; i Albert Vidal, de la Fundació Maresme, expressava la voluntat de cuidar les persones treballadores i respectar les situacions personals de cadascuna. A més, Dolors Cuevas, també de la Fundació Maresme, apuntava la necessitat de crear una eina per trobar i enxarxar totes les entitats de l’ESS. Per últim, Sara Montesinos, de l’Agència Talaia, visibilitzava el fet d’haver d’assimilar tot els canvis socials que hem de viure i haver de fer-ho amb un distanciament físic amb les complicacions que això implica.