L’alcalde, David Bote, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, han presentat aquest matí l’Ateneu Cooperatiu del Maresme que s’ubica al Cafè de Mar, un dels deu que formen part de la xarxa impulsada pel Departament arreu de Catalunya.
L’Ateneu Cooperatiu del Maresme treballarà per transformar associacions i empreses en cooperatives i societats laborals, i promocionarà la fórmula cooperativa i de les SAL per a la continuïtat d’empreses i entitats properes al tancament.
El projecte d’Ateneu Cooperatiu Cafè de Mar compta amb el suport de diverses organitzacions entre les que figuren el Consell Comarcal del Maresme, la Càtedra d’Economia Social de la Fundació TecnoCampus, la Fundació TecnoCampus, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró. L’Ateneu Cooperatiu està situat a l’edifici Cafè de Mar, un espai emblemàtic del cooperativisme de la ciutat, i ha estat dotat amb un pressupost de 197.772 € pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a la seva posada en marxa aquest 2017. Aquest pressupost es destinarà a la creació de 30 cooperatives al Maresme.
Abans de la presentació la consellera i l’alcalde han mantingut una reunió amb empreses i entitats d’economia social i cooperativa. Finalitzada la presentació han visitat els dos projectes locals: El Viver d’empreses i la Llançadora, ambdós situats al Cafè de Mar. Formen part del Viver: B-Swim SCCL, Clack Audiovisual SCCL, La Plataforma Blanc i Negre i Facto Assessors SCCL. I pel que fa a la Llançadora, el projecte ha assessorat a Som Mobilitat, Can Tria, Moments de fusta i TAS.
La Xarxa d’Ateneus Cooperatius
Amb un pressupost de 3.300.000 € per al conjunt de Catalunya, la iniciativa del Departament ha consistit en la creació d’una xarxa de deu Ateneus Cooperatius, distribuïts arreu del país, que donaran servei, atenció i cobertura a persones, empreses, cooperatives i societats laborals per enfortir l’economia social i cooperativa en el marc del programa Aracoop.
La creació d’aquesta xarxa suposa el naixement d’espais de coordinació, aprenentatge, innovació, creació i assessorament en l’àmbit de l’economia social i cooperativa a cada territori. A més, els Ateneus Cooperatius esdevenen espais de referència al territori amb l’objectiu d’enfortir l’economia social i cooperativa per avançar col·lectivament cap a una societat més justa i cohesionada.
Els sis eixos d’actuació principals dels Ateneus Cooperatius són: la generació d’accions de diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa; el desenvolupament d’accions de suport a la creació i desenvolupament; la promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals dirigida a associacions i SCP; la creació d’accions de difusió i acompanyament de la continuïtat empresarial; la difusió destinada a estudiants i professorat de cicles formatius de FP de grau superior i/o universitaris i la generació d’accions de creació d’eines, recursos i recolzament destinat a prescriptors i professionals d’assessories.
Els Ateneus presten suport a aquelles empreses o entitats que tinguin capacitat per incentivar la creació d’empreses cooperatives i societats laborals, com ara entitats públiques, assessories, gestories, escoles de negoci, entitats formatives, empreses en transformació, associacions i fundacions.
Els deu Ateneus Cooperatius s’han establert a Barcelona Ciutat; Barcelonès Nord; Vallès Occidental; Maresme, Baix Llobregat; Catalunya Central; Girona; Camp de Tarragona; Terres de l’Ebre, i Alt Pirineu i Aran.
El Maresme compta actualment amb 195 cooperatives. Al conjunt del país hi ha prop de 4.000 cooperatives, 177 de les quals es van constituir durant el 2016.