El Dia de la Dona genera debats sobre la visibilització femenina a la societat, però no ens n’hauríem d’oblidar durant la resta dels mesos
Arriba el 8 de març i, amb ell, centenars d’actes a tot arreu que visibilitzen i posen al centre les dones i els seus projectes. El Dia de la Dona treballadora s’ha convertit en un símbol de reivindicació en tots els sentits. Vaga general feminista, manifestacions i també tot d’actes i xerrades que converteixen el març en un mes ple d’activitats on la veu de la dona pren un interès especial. Però què passaria si tots els mesos fossin 8 de març? Potser podríem debatre sobre feminisme, empoderament i cures cada dia de l’any i no només tenyir de lila el març.
És evident que en una societat capitalista, el sistema econòmic no permet fer vaga general cap dia de l’any, però encara menys permetrà que la seva producció s’aturi només perquè les dones reivindiquin els seus drets. Sort que existeixen alternatives al capitalisme, com és l’Economia Social i Solidària, que dia rere dia posa l’atenció en el tracte igualitari entre persones, en l’empoderament de la dona mitjançant l’horitzontalitat i la democràcia en la presa de decisions. Un moviment amb un gran potencial per a afavorir l’accés de les dones a treballs remunerats dignes, formes d’organització menys jeràrquiques i major flexibilitat laboral. Una economia que posa al centre les persones, per damunt de l’obtenció de beneficis. Iniciatives i alternatives socioeconòmiques basades en la reciprocitat, la solidaritat i la cooperació, i no pas en la competitivitat i l’individualisme. L’Economia Social i Solidària contribueix, amb les seves pràctiques, al projecte feminista de construcció d’una societat no sexista ni patriarcal. Afavorint la conciliació, visibilitzant i valorant les cures i el treball reproductiu, que permet el sosteniment de les societats, dirigit a mantenir la vida viva. I el més important: ho fa tots els dies de l’any i no només el 8M.
Redactat per Cristina Moral i Madrid
Il·lustració de Flavita Banana