Coop Maresme deixa enrere un nou trienni i es consolida com a referent de l’Economia Social i Solidària al Maresme
L’hivern de 2021, Coop Maresme va rebre una injecció de gairebé un milió d’euros del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, amb la voluntat d’enfortir i treballar per l’Economia Social i Solidària (ESS) del Maresme, en un període de tres anys, concretament des de 2021 fins a 2024. Aquesta fita ha proporcionat un gran impuls a les 12 entitats, cooperatives i fundacions que conformen l’engranatge de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, i al gruix de l’economia social i solidària de la comarca.
Per contextualitzar, el Maresme és una de les comarques bressol del moviment obrer i sindical al territori. A Mataró neixen les primeres cooperatives de l’Estat on la propietat dels mitjans de producció és col·lectiva, amb projectes arrelats al territori i a la comunitat en què es desenvolupen. De fet, i n’hi ha prou amb un exemple, enguany el cooperativisme català ha celebrat el seu 125è aniversari, i és per això que la Confederació de Cooperatives de Catalunya ha escollit 4 municipis catalans per fer-hi diferents murals i reivindicar els valors d’aquest model econòmic. Un reconeixement que ha acollit Mataró, on s’hi ha pintat un mural de gran format al centre de la ciutat.
L’Ateneu Cooperatiu del Maresme, més conegut sota el nom de Coop Maresme, és un espai de gestió públicooperativa que pretén construir un model socioeconòmica basat en els principis del cooperativisme i en la col·lectivitat autoorganitzada amb la finalitat de garantir una societat justa, solidària i de persones lliures. Així mateix, generar relacions socioeconòmiques col·lectives, democràtiques, justes i solidàries al Maresme i contribuir a l’enfortiment i el creixement de l’activitat econòmica, amb la creació de llocs de treball estables i de qualitat.
Durant aquest trienni, les 12 entitats promotores, entre les quals hi trobem L’Esberla, Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, Hobest, La Gúspira, Agència Talaia, Clack Audiovisual, Facto Cooperativa, Musicop, Folk You, Fundació Maresme i TecnoCampus, han col·laborat en un pla estratègic a tres anys vista segmentat en quatre eixos principals: la referencialitat de l’ESS a la comarca, l’organització corresponsable pel projecte, una economia basada en el benestar de les persones, i per últim l’enfortiment d’aquest model econòmic gràcies a la intercooperació territorial i sectorial. Un pla que, en termes quantitatius, ha provocat un impacte de 15 entitats constituïdes de l’ESS, 202 projectes acompanyats, 86 persones inserides i un total 120 jornades de sensibilització amb 4.250 participants.
Entre les col·laboradores de Coop Maresme també s’hi troben entitats de referència del Maresme, com el Moviment Educatiu del Maresme, la XES Mataró-Maresme i la Confederació de Cooperatives de Catalunya, i un total d’11 administracions municipals: Arenys de Munt, Argentona, Cabrils, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, el Masnou, i el Consell Comarcal del Maresme.
En un article publicat a la Revista Nexe, l’excoordinadora de Coop Maresme durant els darrers quatre anys, Berta Mundó, i amb voluntat de mostrar les llums i ombres de l’economia social i solidària, afegia el següent:
“Diversos estudis reflecteixen com l’economia social i el model cooperatiu ofereix una major resiliència i adaptabilitat en moments de crisi. La raó principal és que afronten aquestes situacions posant a les persones al centre, amb pràctiques de repartiment de treball i corresponsabilitat col·lectiva dels impactes, creant relacions laborals justes, curoses i sostingudes en el temps. No obstant això, aquest model d’economia també mostra debilitats a causa d’un sistema capitalista globalitzat i de les característiques pròpies d’aquestes organitzacions, que moltes vegades es mostren vulnerables a causa de la seva poca capitalització i escala. Cal tenir en compte aquest fet, ja que algunes vegades, per garantir la supervivència de l’empresa, es pot tendir a precaritzar les persones sòcies.
Coop Maresme: un servei integral per a l’impuls de l’Economia Social i Solidària
Un dels principals tentacles de Coop Maresme és el servei d’acompanyament, ja que gràcies a un suport tècnic, gratuït, divers i expert, s’han impulsat desenes de projectes de l’ESS i ha ajudat a transformar empreses i associacions a cooperatives. Un suport que ha promogut l’emprenedoria conscient de les organitzacions, i un ampli ventall pel que fa a la tipologia, sector, proporció i forma jurídica. Des d’acompanyaments col·lectius: ACOL, projectes singulars, itineraris d’acompanyaments flexibles i adaptats a les necessitats, acompanyaments als punts d’atenció repartits al llarg de la comarca, fins a l’acompanyament de la primera constitució de la Comunitat Energètica Local, VilaSol, i projectes d’habitatge cooperatiu.
Entre les darreres entitats constituïdes, val a destacar La Sarja Cooperativa, col·lectiu de psicòlogues d’orientació sistèmica amb impacte al Maresme. I guanyadores de l’anterior edició dels Premis Pepa Maca de Coop Maresme. “Des del col·legi professional de psicologia no ens van oferir la fórmula cooperativa. Coop Maresme és l’únic agent que ens va recomanar la naturalesa cooperativista, i efectivament és la que millor s’alinea amb els nostres valors“, apunten les integrants de La Sarja.
Durant aquests tres anys, s’han desenvolupat 6 serveis centrals per l’impuls i enfortiment de l’ESS a la comarca. El servei de formació i acompanyament, adaptat a les necessitats, el context i la realitat de les entitats de l’ESS i del territori; de sensibilització, a través de jornades i fires que congreguen i conviden a iniciatives i projectes de la comarca; el servei d’intercooperació, amb la intenció d’enxarxar entitats; mapeig i diagnosi per seguir l’evolució de sectors estratègics com l’agroecologia, les cures, i la transició hídrica amb una perspectiva público-comunitària. I finalment, el Cercle de Cultura, amb la intenció d’advocar per una cultura com a eina de transformació social i cultural i motor de canvi per generar mercat social, autogestió, i una cultura que dignifiqui les condicions laborals de les seves treballadores.
Activitats i accions clau al llarg dels 3 anys
Entre les activitats i accions més significatives, a destacar el Premi Pepa Maca, valorat en 3.000 euros i atorgat cada dos anys a una entitat constituïda amb l’ajut i l’acompanyament de l’Ateneu, les diades del Cooperativisme, celebrades anualment en diferents indrets de la comarca, així com diferents cicles formatius, amb especial atenció al treball publico-cooperatiu, taules territorials, trobades de cultura del territori i jornades sobre educació i cooperativisme. A més, Coop Maresme ha creat un directori d’entitats de l’ESS disponible al seu web, com a eina per organitzar i mapejar les organitzacions de la comarca, i facilitar l’accés a una oferta de productes i serveis en el marc del consum responsable i l’economia social i solidària.
Així mateix, Coop Maresme no viatge sol en aquest camí, sinó que ho fa amb sintonia i de la mà dels altres 13 ateneus repartits arreu del territori i que conformen la XAC (Xarxa d’Ateneus Cooperatius), que està formada per 360 entitats públiques i privades, i la qual cosa obre un ventall més comunitari i permet teixir complicitats i “evitar duplicitats”.