“Aprofitar les oportunitats d’intercooperació que ofereix el territori atrau nous pols econòmics”

Quins són els reptes i les tendències en la intercooperació i el mercat social al Maresme? Com pot afavorir Coop Maresme el desenvolupament de noves experiències a la comarca?

Aquestes són algunes de les preguntes que es van portar a debat en la darrera taula territorial de Coop Maresme, l’assemblea general on hi participen l’equip tècnic, les entitats agrupades i les col·laboradores, que va tenir lloc el passat dimecres 30 de juny a Cafè de Mar en format híbrid.

La intervenció inspiradora a càrrec d’Ivan Miró, sociòleg, cooperativista i investigador en economia social i solidària, va ser clau per a conèixer de primera mà experiències d’èxit en l’àmbit de la intercooperació, tant a escala autonòmica com europea. En aquest sentit, apuntava: “Darrerament s’està impulsant el paradigma de concertació público-cooperativa-comunitària per al desenvolupament de l’economia local” “L’onada de xarxes locals, d’ecosistemes i de pols cooperatius configuren una nova articulació territorial de l’ESS catalana. Mancomunant serveis, recursos i infraestructures, multipliquen l’impacte socioeconòmic de les iniciatives agrupades, aproximen les alternatives econòmiques a les poblacions locals i en faciliten la implicació comunitària”.

Es tracta d’un nou escenari on juguen un paper important els 14 ateneus de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC), entre ells Coop Maresme, així com l’administració pública. En representació d’aquest sector, Ana Alonso, tècnica de l’Ajuntament d’Argentona, afegia: “Des de la nostra vessant creiem que falta construir ponts i lligams” “Treballem molt però de manera separada. Hem d’unir esforços”.

Les fundacions i associacions també són una part important en l’ecosistema de l’economia social i solidària. Albert Vidal, director de la Fundació Maresme i membre de Coop Maresme, compartia: “Busquem intercooperar per un retorn de valor que sigui útil en curt termini i tangible, per a nosaltres i per la comunitat”, al que Ivan Miró afegia: “És important incorporar també la visió de comunitat en els ecosistemes cooperatius”.

Ajut Pepa Maca 2021: 3.000€ per a la constitució de cooperatives

Durant la taula territorial també es va presentar l’Ajut Pepa Maca 2021, després que el passat 2020 quedés suspesa la convocatòria d’aquesta iniciativa impulsada per Coop Maresme, destinada a la creació de noves cooperatives compromeses amb la transformació social.

La convocatòria actual contempla un únic ajut valorat en 3.000€. Aquesta dotació econòmica es destina a cobrir tres aspectes vinculats a la creació de noves cooperatives i a aquells aspectes centrals per vetllar pel seu correcte funcionament: assessorament tècnic i formatiu pel desenvolupament del projecte econòmic, constitució de la cooperativa i dotació de capital social. Un bon exemple n’és el primer supermercat cooperatiu de la comarca, La Feixa, que en una entrevista al blog de Coop Maresme afirmava: “Guanyar el Premi Pepa Maca va ser l’impuls inicial que necessitàvem per començar a creure que el projecte era possible”.

Tota la informació sobre l’ajut està disponible a coopmaresme.cat/pepamaca2021.