Des de Coop Maresme engeguem la campanya #ElSafareig, un nou espai al web per compartir tot allò que passa a la comarca, tot allò que inquieta, que neix, que creix i que arrela al nostre territori.
Així, amb aquesta reivindicació d’un dels espais comunitaris més antics i fraternals, comencem amb un seguit de càpsules per conèixer entitats i cooperatives que habiten la comarca i participen de l’economia social i solidària.
Vols conèixer els projectes estrella d’aquesta tardor? Aquestes són algunes de les cooperatives que hem acompanyat des de Coop Maresme i que ens fa molta il·lusió veure com alcen el vol!
Musicop. Projecte cooperatiu. Treballem juntes per arribar més lluny. Fem projectes a través de la música pel desenvolupament de les comunitats. L’art, l’educació i la comunitat són la nostra essència. Musicop és comunitat, és educació, som músics, és cultura, és formació, és treball en equip, som educadores, és emoció, és rigor, és desenvolupament, és canvi, és compromís, és professionalitat, és versàtil, és apoderament, és recerca.
La Laia Serra, sòcia de la cooperativa ens ho explica:
Com veus Musicop d’aquí a 10 anys? “Entenent que hem fet un camí tan llarg, de 20 anys ja, serà un moment de molt arrelament, molt més crítica i amb una diversitat de projectes molt més completa”
Enfila’t. Som una cooperativa sense ànim de lucre, on treballem l’educació en valors i emocional mitjançant activitats d’escalada, rutes guiades de coneixença de la biodiversitat i xerrades de conscienciació sobre l’impacte de les activitats de muntanya en el medi. L’educació en primer lloc perquè considerem que és una eina de canvi, de transformació social, de transmissió de coneixements i valors. L’escalada com a metodologia, com a recurs pedagògic, pels beneficis que ens suposa la seva pràctica tant en aspectes físics com emocionals.
La Txell, sòcia fundadora de la cooperativa en ho explica:
Quina és la principal tasca de Enfila’t?
“Gestionar i donar vida a rocòdroms municipals que han quedat eclipsats pels nous rocòdroms comercials i intentar recuperar el fet d’introduir a la ciutadania a la muntanya a través d’un centre excursionista”.
La Sarja. “El projecte de la Sarja neix quan un grup de psicòlogues, totes relacionades amb la comarca del Maresme i amb una mateixa passió: la psicoteràpia d’orientació sistèmica, relacional i constructivista; decidim crear un espai terapèutic propi i comú, per tal de trencar amb l’aïllament i la solitud des de la qual s’acostuma a treballar en la nostra professió”.
La Marta i l’Anna, sòcia fundadora de la cooperativa ens ho expliquen:
Què és la teràpia sistèmica?
“És una orientació teòrica. És una teràpia de la complexitat i que el té més clar és que tots formem part de varis sistemes a la nostra vida i aquests ens conformen i ens fan ser com són, i per tant des d’aquesta perspectiva no veiem el patiment tant com una cosa individual sinó com una cosa més col·lectiva i sobretot molt relacional”.
El Monocle. Cooperativa formada amb la voluntat de treballar de forma col·lectiva en un projecte comunitari, treballant en xarxa amb altres entitats del territori.
Entenem la comunicació audiovisual com a una eina per actuar com agents de canvi social, destacant els valors de cadascun dels projectes que se’ns presenten, des d’una perspectiva juvenil.
Què és per vosaltres la comunicació i quin paper ha de tenir?
“Per nosaltres la comunicació és una eina de transformació social. Nosaltres vam néixer amb la necessitat d’oferir serveis de comunicació a les entitats del Maresme, i fer-ho des de una mirada coopjove i amb una voluntat social”.
Coop de Pedal (en el marc de Som Ecologística). Cooperativa de ciclo-logística a Mataró. Entrevista feta en el marc de Som Ecologística, xarxa cooperativa de ciclologístiques, entre les quals s’hi troba Coop de Pedal, que treballa per afavorir un sistema de distribució de mercaderies socialment just i respectuós amb el mediambient.
Som Ecologística: L’objectiu de Som Ecologística és dissenyar, crear i desenvolupar serveis vinculats a la logística ecològica, impulsant i fomentant iniciatives que condueixin a la reducció d’emissions, la protecció i millora del medi ambient i la cultura de la sostenibilitat, amb els valors de l’Economia Social i Solidària i que proporcionin una millora tècnica i econòmica de les activitats de cadascuna de les sòcies.