Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, ha presentat el balanç dels cinc anys de Programa d’Economia Social
Els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars del Programa d’Economia Social de la Generalitat han impulsat la creació de 4.757 nous llocs de treball entre 2016 i 2021
Entre 2016 i 2021 Coop Maresme, l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, ha acompanyat directament la constitució de 39 empreses cooperatives i entitats d’economia social i solidària (ESS). En total, totes aquestes empreses han generat 144 llocs de treball en els darrers cinc anys, una seixantena dels quals entre 2020 i 2021, anys de pandèmia. A més, en els cinc anys de vida de l’Ateneu, 5.648 persones han participat de les activitats que s’han organitzat des de l’Ateneu.
Per altra banda, entre 2016 i 2021 al Maresme s’han impulsat 11 Projectes Singulars, també finançats pel Programa d’Economia Social de la Generalitat els quals s’han materialitzat en la constitució de 7 empreses i en la creació de 76 llocs de treball.
Aquestes són algunes de les dades que s’han facilitat aquest dimecres 6 d’abril en roda de premsa al Cafè de Mar de Mataró en la presentació del balanç dels cinc primers anys del Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. A la presentació hi ha participat Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat; Berta Mundó, coordinadora de Coop Maresme, i Pau Serrat, de la plataforma digital UpmeUp, un dels Projectes Singulars que el Programa d’Economia Social està impulsant a la comarca enguany.
Berta Mundó, coordinadora de Coop Maresme, ha destacat que en aquesta convocatòria, que per primera vegada és a tres anys vista, l’Ateneu duplica el nombre d’entitats promotores passant de 6 a 12 i incorporant-ne diverses de la comarca: volem esdevenir referents en economia social a tota la comarca, més enllà de Mataró. A més d’incorporar entitats d’arreu de la comarca, Coop Maresme ha reobert els punts d’atenció a l’ESS a diferents municipis, els quals va haver de tancar per la pandèmia. Entre els objectius que l’ateneu es fixa assolir en els pròxims tres anys hi ha arribar a nous col·lectius, com per exemple les dones de més de 50 anys aturades o les persones amb situació administrativa irregular; enfortir i teixir una relació propera promovent la intercooperació amb les entitats i cooperatives a les quals han ajudat a constituir i, en definitiva “impulsar un nou model econòmic per la comarca basat en propostes d’una economia per la vida”, com ha remarcat la coordinadora.
Per la seva banda, el director general del Programa d’Economia Social, Josep Vidal, ha destacat que les bones dades pel que fa a generació de llocs de treball i empreses de l’economia social en els darrers anys: “En els cinc anys de Programa hem aconseguit crear més de 4.500 llocs de treball i, el que per nosaltres és més important, un miler d’empreses. Són dades que han permès fer un salt important tant quantitativament com qualitativa al cooperativisme a Catalunya”.
La visita del Director General del Programa d’Economia Social al Maresme ha servit també per conèixer de primera mà algun dels Projectes Singulars que es tiren endavant a la comarca, com és el cas d’ UpmeUp. La plataforma és liderada per la cooperativa Facto juntament amb Tecnocampus, Tuataramente, Fundació Maresme i Priori Advocats, i té per objectiu posar en marxa una plataforma digital de recerca d’oportunitats laborals entre empreses i persones en l’àmbit de l’economia social i empreses amb impacte positiu. “UpMeUp serà una aplicació que s’està desenvolupant amb una tecnologia de match (trobada) entre persones i empreses o entre persones i persones per tal que puguin emprendre plegades”, ha dit un dels seus integrants. La fita és crear un espai on accedir per buscar talent i buscar feina.
Un altre espai visitat per la direcció general ha estat la zona de cotreball Ca la Cartera, punt d’atenció de l’ESS a Premià de Mar, que acull, entre altres, la cooperativa de comunicació Agència Talaia, entitat constituïda amb el suport de Coop Maresme.
Més de mil empreses i entitats noves en els cinc anys del Programa d’Economia Social de la Generalitat
El Programa d’Economia Social de la Generalitat ha ajudat a tot Catalunya a la constitució de 1.027 empreses i entitats d’aquest àmbit en els seus cinc primers anys de funcionament. En concret ha estat a través de les dues línies principals del programa, els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars. Els 14 ateneus cooperatius del país han acompanyat a la creació de 661 empreses i entitats d’ESS, i 366 més han nascut a partir dels Projectes Singulars que s’han impulsat amb el finançament del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.
La creació d’aquest miler d’entitats ha permès la creació de 4.757 nous llocs de treball (2.708 a través dels Ateneus Cooperatius i 2.049 dels Projectes Singulars).